Dharma en Karma

Al heel lang zie ik mensen worstelen om het woord ‘Dharma’ en ‘Karma’ op een begrijpbare manier uit te leggen. Er zijn er zelfs hele boeken over geschreven. Waarom zo moeilijk doen denk ik dan? Misschien ligt de moeilijkheid wel in het feit dat we een ‘allesomvattend’ antwoord willen geven. Bij iedere omschrijving van deze twee begrippen, proberen we alle eerdere beschrijvingen, gedachten en visies mee te nemen. Kan het makkelijker? Uiteraard kan dat. ‘Hoe dan?’, luidt de vraag. Nou misschien door een alledaags voorbeeld te nemen.
Stel je voor….ik rijd in een auto en opeens passeer ik een verkeerslicht. Het licht staat op rood en toch rijd ik erdoor heen. Ik raak hierbij een voetganger die net aan het oversteken was, omdat zijn licht op groen stond. Is dit Karma? Jawel dit is Karma. Karma is iedere handeling van ons waarbij we in relatie zijn met iets of iemand anders. Karma heeft effect op je zelf en heeft effect op de ander.

…. wordt vervolgd